Min blogg

söndag 20 september 2009

den konstiga fotbollen..

Bundesliga har under slutet av 2000talet (har ingen statistik från tidigare) varit den ligan med klart högst snitt förra säsongen hade man ett snitt på 42565(Premier League kommer tvåa med 36076 och laliga har 29,124).. trots 6.500 personer mer i snitt än PL och ytterligare 7000 mer i publiken än laliga.. alltså över 13000 mer i nistt än laliga.. Trots det finns pengarna i Premier League och Laliga och inte i tyskland som ju alltså har klart högst snitt i Europa, hur kan det komma sig?

Ingen Abramovitj i Tyskland
Utländska investerare pumpar in pengar i de engelska klubbarna och köper sig inflytande. I Tyskland gäller samma regler som i Sverige, klubbarna måste ägas av föreningarna. Om de vill bilda bolag måste föreningen ha aktiemajoriteten.

Regeln är omstridd. Presidenten för den tyska ligan, Wolfgang Holzhäuser, säger att "proffsfotboll utan främmande kapital är knappt möjligt".

Sanslösa löner
Bayern Münchens Karl-Heinz Rummenigge är minst sagt kritisk till den internationella klubbfotbollen. Den finns ingen sund koppling mellan klubbarnas omsättning och lönenivån. Om det inte vore för stenrika ägare som Chelseas Roman Abramovitj skulle klubbarna gå i konkurs flera gånger om.

Och så är ju fallet även med Man city där ju ägaren totalt sett investerat över 6miljarder, till ny träningsanläggning, spelare och löner.. det är ingen liten summa, i La liga har vi ju mannen som äger real madrid som köpt spelare i år för över 2miljarder....

Det som också är en anledning är att Premier league och laliga klubbar köper spelare som är runt 15år gamla, finns ju även klubbar som värvat spelare som varit under 10år, bland annat Milan, Barcelona, Arsenal har gjort detta, man bör nämna att dem inte kommer från europa. Det borde vara förbjudet att köpa spelare från andra länder som är under 18år..och defentivt inte från andra kontinenter..

Dock har tyskland en stor fördel mot andra europeiska länderna, u21,u19 och u17 em respektive VM har vunnits av tyskland de senaste åren och özil som var bäst i U21 em i sommras och som leder interna skytteligan i werder bremen blev kvar i tyska ligan nästan alla trodde att han skulle lämna...

Sen har ju bundeliga just publiksnittet (som jag nämnt innan) som en fördel också, det är nog roligare att gå ut och spela inför 45.000 och en fullsatt arena än att spela inför 20.000 på en halvfull

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar