Min blogg

fredag 18 december 2009

Jordliknande planet hittad!

Nu har forskarna hittat en planet som liknar jorden och till större delen består av vatten, den är dessutom 2,5gånger så stor som jorden den har alltså vad man vet rätt förutsättningar för att det skall finnas liv på den, den ligger dessutom "nära" 40 ljusår bort...

citerar:"Harvard alldeles nyligen den nya planeten, som kallas ”Super-jorden”, men hittills går under namnet GJ 1214b. Planeten, som ”bara” ligger 40 ljusår bort, finns i solsystemet Ormbäraren (Ophiuchus) och är 2,7 gånger större än jorden.

– Det är spektakulärt. Toppupptäckternas toppupptäckt när det gäller jordliknande planeter, säger Geoffrey Marcy vid University of California, Berkeley, till Time.

Han har specialiserat sig på att söka efter andra planeter som uppvisar egenskaper liknande jordens, och även om den nya planeten är för stor för att vara en ”jord-kopia”, så verkar det som om den kan ha en annan nödvändig egenskap för att kunna bära någon form av liv: vatten.

Den nya planetens densitet är en tredjedel av jordens, och eftersom vatten har en mycket lägre densitet än sten så anser David Charbonneau, som ledde Harvard-teamet som upptäckte planeten, att ”det mest sannolika scenariot är att planeten mestadels består av vatten”.

Det som talar emot att det skulle finnas liv är att man tror att det är 190grader och alltså väldigt varmt men enligt forskarna så gäller 100grader som vattnets kokpunkt troligtivs inte på den planeten eftersom
storleken gör att gravitation och kokpunkt kan vara annorlunda än de 100°C som gäller på jorden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar