Min blogg

tisdag 31 mars 2009

nu får man akta sig..

Fildelare får akta sig från onsdag, skriver SvD, DN, Aftonbladet och Expressen. Film- och musikbranschen ligger i startgroparna. Det säger sig självt att saftiga skadestånd är en mer lukrativ affärsidé än att sälja enskilda dvd- och cd-skivor för struntsummor.

50.000 kr för fyra nedladdade låtar är mer än 150 kr för en hel cd-skiva, liksom.

Nu är det dags att film- och musikbranschen tar av sig silkesvantarna och sätter hårt mot hårt. Det spelar ingen roll om de utpekade verkligen lyssnat på musiken de laddat ner. Nej, det spelar inte ens någon roll om det bara är katten som hört det.

I England blev Rosemary Greenaway uppringd av Performing Right Society som krävde att hon betalar en licensavgift för att hon spelat klassisk musik på radion.

I sitt stall. För att lugna de 11 hästarna.


Eftersom Rosemary inte vill betala licens så har hon numera bara radion påslagen när hon är ensam. Om någon av de anställda finns i närheten räknas det som offentligt uppförande.

Här finns många områden där branschen kan kräva in licens. Ungdomar som lyssnar på musik i hörlurar med så hög volym att personer i närheten kan höra den ska inte kunna komma undan.

Antingen får de skruva ned ljudet, eller så får de vackert betala licens.

Ett annat exempel på olagligt uppförande är folk som ser på hyrd eller inköpt film på sina tv-apparater som kan ses genom fönster.

Här måste regeringen stifta lagar om krav på mörkläggningsgardiner för alla som äger en tv-apparat eller någon form av projektor för visning av rörliga bilder. Under krig sker mörkläggning för att fiendens flyg inte ska kunna navigera och bomba. Och nu för vi ett krig mot dem som vållar skada mot marknaden.

Vi måste vara stränga mot alla de personer som vållar skada. Och skadan som vållas är så stor att ett skadestånd på 100.000 för några nedladdade låtar är helt rimligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar