Min blogg

torsdag 12 augusti 2010

Obama kan få nödstopp för internet i USA

Ett lagförslag om en "avstängningsknapp" för internet är nu ett steg närmare verkligheten efter ett positivt gensvar i den amerikanska senaten.

Under våren 2009 lämnades ett lagförslag in till den amerikanska senaten som skulle ge Vita Huset och den amerikanska presidenten makt att stänga av delar av internet i en krissituation. Förslaget mötte hårt motstånd från både rättighetsgrupper och företag verksamma över internet och blev så småningom föremål för ny bearbetning.

Den nya versionen av förslaget, som presenterades för senaten senare samma år, har fått en mer positiv respons hos den senatskommitté som granskat dess innehåll. Kommittén har godkänt ett tillägg som innebär att den amerikanska presidenten måste få kongressens stöd för att deklarera en internetrelaterad krissituation som varar längre än 120 dagar.

Invändningar mot förslaget finns dock och dom grundar sig i tolkningen om att presidenten kan deklarera krisläge och därefter beordra ägare av it-infrastruktur att vidta skyddsåtgärder. Den delen kan komma att omfatta nedsläckning/avstängning av internetåtkomst för vanliga amerikanska medborgare.


Frågan är ju vad som kommer hända om ett land som USA släcker ned internet en del sajter kommer vi inte kunna besöka andra saker kommer gå långsammare men förutom det bör vi klara oss hyfsat okej. Dom som däremot får problem är ju Amerikanerna själva om Internet stängs av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar