Min blogg

måndag 15 mars 2010

apropå kärnkraften

eftersom Greenpeace hade en aktion idag så kan ju debatten komma igång i Halländsk press, jag tror dock inte det eftersom det finns en tyst överenskommelse men det är iaf såhär det ligger till med nybyggnationer av kärnkraftverk

Kärnkraftsförespråkarna har drivit en framgångsrik kampanj för att framställa kärnkraft som en billig energikälla jämfört med exempelvis vindkraft.

I ryggen har man haft det oberoende forskningsinstitutet Elforsks rapport El från nya anläggningar (2007), där kostnaden för ny kärnkraft anges vara 25–35 öre per kilowattimme, kWh. Det är klart lägre än kostnaderna för landbaserad vindkraft, som i samma rapport anges till 45 öre per kWh, exklusive inkomsterna från elcertifikat.

Däremot finns en brist i den rapporten den är baserad på vad man trodde att kärnkraftverket i Finland skulle kosta att bygga det uppskattades till 25miljarder kronor, verkligheten har dock blivit en annan och vid den senaste uppskattningen kommer det att hamna på 55-60miljarder kronor alltså mer än en fördubbling av vad man hade kalkylerat med, det gör att det verkliga priset på el från ny kärnkraft istället blir 47 öre per kWh, vilket innebär att kostnaden är jämförbar med kostnaden för vindkraft. Notera dock att ingen ännu har sett slutnotan från det finska kärnkraftverket.
Det skulle varit klart 2009 nu är det 2012-2013 som gäller..

Nya uppgifter från USA tyder dock på att ny kärnkraft kan vara ännu dyrare. Den så kallade Keystonerapporten, en oberoende rapport gjord av representanter från bland annat Massachusetts Institute of Technology, kärnkraftsaktörer som Exelon i USA och franska Areva, kommer fram till att ny kärnkraft kostar cirka 74–98 öre per kWh.
Vilket gör att nya kärnkrafverk leder till dyrare el..
Dessutom tar det 10-15år att bygga dom, vilket gör att kärnkraftverk tar faktiskt nästan för långtid att bygga..

Det man bör satsa på istället är att bygga passivhus och plushus (hus som alltså inte använder någon el och plus hus är hus som ger el ut på nätet. Den tekniken finns och passivhus finns här i Halmstad, så energieffektivisering är något vi måste satsa på och sen är det vindkraft och solkraft.
Tyskland vårat grannland har blivit världsledande på dom 2 och bara deras vindkraftverk ger mer el än om alla våra kärnkraftsreaktorer skulle gå på max (något dom aldrig gör).
på Irland där kommer över 50% av landets energi enbart från vindkraftverken...

Sen har vi Solenergin, det som egentligen är mest spännande och där den riktiga kraften finns, det fungerar i Sverige också även på vintern med dagens teknik återigen se på Tyskland som konstigt nog är det land i Europa som har mest energi från solen trots att dom också har ganska mörka vintrar och inte speciellt mycket mer soltimmar än hos oss här i Södra Sverige...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar