Min blogg

fredag 26 november 2010

Fler svenska vargar ska dö i vinter

Enligt Naturskyddsföreningen har regeringen meddelat EU-kommissionen att man inte beslutat om någon fortsatt licensjakt på varg. Och Naturskyddsföreningen, som tillsammans med andra miljöorganisationer lämnade in klagomål till EU om den svenska licensjakten, har tagit för givet att Sverige skjuter upp fortsatt vargjakt tills EU tagit ställning till huruvida licensjakten bryter mot EU:s art- och habitat-direktiv.
- Vi förutsätter att regeringen inväntar EU-kommissionens fortsatta reaktion innan man ger klartecken för fortsatt licensjakt, sa till exempel Naturskyddsföreningens djurskyddschef i Sverige, Åsa Hagelstedt, i ett tidigare uttalande.

Nu rapporterar emellertid SR Ekot att planeringen för vinterns licensjakt på varg är i full gång. Enligt Naturvårdsverket, som styr jakten, räknar man enligt Ekot med att licensjakten kommer igång innan EU:s granskning är klar.
- Att hejda den i väntan på utredningen är inte aktuellt, säger Naturvårdsverkets Susanna Löfgren till Ekto.
- Vi förbereder beslutet på det sätt som vi gör nu, och sedan får vi hantera det som händer under tiden. Det kan vi liksom inte spekulera i just nu, fortsätter hon.

SR Ekot berättar också att Sverige kan komma att hamna inför EU-domstolen om EU-kommissionen kommer fram till att Sverige brustit mot art- och habitatdirektivet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar